Mr. Smeddles dintr-un Las Vegas curios

 

Peisajul e desțesut dintr-un tărâm fantastic, petalele a mii de flori zboară într-un vânt care aduce sunetul valului până în piept și mirosul până oriunde. Se izbesc de ferestrele mari ale loungeului, ale barului, ale restaurantului. În interior miroase a crini arabi ( sunt puși în glastra…). A scones. A cafea. A ziar. A Assam și Earl Grey, fresh mint, ciocolată… Fata de la Spa trece pe hol. E drăguță… Miroase a costum. A cămășă. A arrivals și departures.  Umbrelele albe sunt culcate de furtună sub mese. Scaunele de lemn se prăbușesc și ele…

 

Se spune că în Las Vegas nimeni nu e cine pretinde că e. E imposibil să fii. Dar nu numai în Las Vegas e așa, ci peste tot. Au sosit de curând, la hotelul de pe marginea Atlanticului, din Anglia, două doamne, bine trecute de 60, care plătesc o cameră de hotel  de 200 lire pe noapte (!). Însă, în fiecare zi, mănâncă doar câte un salad sandwich (!) (cucumber, lettuce, tomato, “no meat, no cheese”…!) și beau câte un Slimlime Tonic (adică o chestie de 100 m., sticluță pentru esențe tari, mică). Apoi, plătesc cash. Scot cu degete grijulii 4.50 lire pentru băuturi. Uneori, în zilele ploioase, mai beau câte un ceai. Indian Tea. 6.70 două ceaiuri. Într-o zi plătește una, în cealaltă cealaltă. Amândouă vorbesc “numai cu managerul”, după care vânează oamenii cei mai bine îmbrăcați pentru a se așeza la masa lor și a socializa răutăcios, cu ochi de scorpii căutând să deoache și să se prefacă. Sunt apatice și bătrâne, o bătrânețe rea… Îmi stârnesc milă, nu dispreț. Probabil că au fost tinere și frumoase, poate că pline de nuri, poate că adevărate profesioniste în pat și doamne pe stradă (treabă spusă ca să laude înțelegera adevărată a femeii asupra lumii). Cine știe…  Totuși, se poartă frumos, te caută din ochi, mai schimbă o vorbă lângă șemineu. Hey, Hey, how are you today?

După ele, Mr. Smeddles si câinele lui ascuțit, negru..

 

 

&

 

Un ceai. Un Slimlime cu o felie de lămâie și gheață. Un salad sandwich (!). Vor să dea impresia că  duc o viață sănătoasă. Un vis perfect tencuit.

Cele două doamne și Mr. Smeddles stau adesea împreună, par o familie de străini. Ironic, domnul bea un Plymouth Gin dublu cu două Slimlime Tonic (ele beau câte un Slimlime Tonic fiecare) peste gin, într-un pahar Highball. Sau poate le promite ceva? În plus, peste cele două Slimlime din paharul HB, pune și un gin. Dublu! Domnul își permite un ziar de 1.20 pounds în fiecare dimineață, 2 pounds duminica, The Telegraph. Plus ceaiul, 3, 85! Financiar, prietenia lor e disproporționată. Dublul Grouse în dreptul Domnului Smeddles nu a mai fost menționat.

În fine, are și el Las Vegasul lui, din moment ce le caută cu privirea în fiecare zi. Îl văd brusc abătut când cele două nu sunt prin preajmă. Hi, Mr. X, ridică vocea și ochii din ziar zâmbind bucuros că totuși vede pe cineva. Și câinele se bucură…

Mai nou, mai apoi, Domnul Smeddles și-a făcut prieteni noi. Mr. și Mrs.Johnson. În seara asta, double Grousul s-a dublat! Domnul Johnson a cumpărat un Grouse pentru Mr. Smeddles! Întreabă ospătarul: John., stai cu noi? „Nu pot, Mr. S., e împotriva regulilor!”  Ca și cum i-ar fi făcând o favoare, dă din cap înțelegător. Mr. Johnson a luat un Martell. 25 ml de Martell. Mrs. Johnson a luat un Amontillado. Mr. Smeddles a schimbat pe Bombay Saphyre! O veselie. Câinele Smeddles schiaună în camera 158, singur și trist. Mr. Smeddles ia și cina. Câinele așteaptă. Stăpânul mai ia o gură de gin. Câinele așteaptă. Schiaună. Se linge pe organ. Schiaună. Pune capul pe lăbuțele din față. Un câine prietenos fără prieteni, cel mai trist lucru din lume. Își iubește stăpânul pentru că nu are alte opțiuni. Dacă ar avea, nu știi ce ai alege, n-ai fost câine.

Prin ferestrele mari ale barului se vede oceanul luptându-se cu sine. Aproape tangibil. Vine noaptea. Restaurantul și barul sunt compartimentele aceluiași acvariu, ¾ sticlă, care se scaldă în propria-i lumină. Peștii din acvariul de sticlă, restaurantul, frumos colorați, în costumele lor dungate și cu cravatele colorate,  se comportă exemplar. Fâș-fâș din coadă. Făș-fâș. Hap, din gurițe. Sanitarul… Ospătarii râd forțat fericirea Peștilor.  Covoarele, roșu închis. Carpete. Mr. Smeddles, unica mea familie, e beat. Ce-ar fi dacă te-ai duce să eliberezi câinele din camera 158?

 

 

Posted In:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s