Eva Fatou

E ceață și plouă ușor, dar ploaia nu mă deranjează. O casă albă se arată, ca un mesager din altă lume, de deasupra, dintre stânci, din ceață. Cum ceața se înășoară ușor pe ea, casa pare că se mișcă. Aburul se ridică, apoi coboară, se smucește și flirtează cu împrejurimile. Ca prin niște ochelari aburiți, văd o femeie. Îmi face cu mâna. Mă opresc. Îmi strigă ceva, dar nu deslușesc ce, o ușoară briză fură cuvintele. Mai spune ceva. Tot nu aud, tot nu înțeleg. Mă strigă. Îmi spune ceva. Nu știu cum m-aș putea apropia să aud mai bine, sunt jos, la 100 m de ea, între noi stă o plajă, un parapet de piatră, o distanță considerabilă și o ceață deasă. Sunt curios. Încerc să găsesc o cale să mă cațăr, să ocolesc (și chiar să zbor), pentru a mă apropia. Nu am ceva mai bun de făcut. Și nu numai atât… Gesticulează. Parcă încearcă să mă salveze de un pericol pe care eu nu am cum să-l văd de la nivelul lui, iar ea îl vede de la înălțime. Și totuși, în cele din urmă, reușesc să înțeleg că îmi explică ceva. Îmi explică pe unde să urc. În fața mea, perpendicular pe parapetul pe care se înalță casa, stă un alt parapet. Pe lângă noul parapet, între el și mare, se vede o mică panglică de nisip, cât o cărare. O iau pe acolo. O  altă plajă se pune la picioarele mele. Culmea!, pe plaja asta e soare și cerul e clar. În stânga mea se lasă o nouă cărare, tot de nisip, cocoțându-se abrupt pe parapet. O iau pe acolo, calculând că îmi trebuie încă o stânga pentru a mă apropia de țintă. Urc, preț de câteva minute, și ajung într-un drum îngust, care se strecoară printre niște tufișuri dese, încărcare de o floare mare, violet. Mai fac o stânga și se vede casa.

–          Hei, te-am văzut de mai multe ori pe plajă, singur.

–          Da, mă plimb singur pe plajă. Fac fotografii. Cu telefonul. Sunt un pro al fotografiilor cu telefonul…

Râdem.

E fata cu câinele, sunt sigur, dar parcă nu mai e așa ispititoare. M-a chemat ea, parcă premeditat, nu am prins-o eu a l’improviste, demanièreimprévue. Totul fusese o premoniție, o iluzie, nimic nu se întâmplase cu adevărat. Fata cu câinele era o idee copilărească a alergatului după cineva, femeia ideală în tot pateticul ei.

 

–          Da, am văzut. Pe mine mă cheamă Eva.

–          …Fatou?

–          Da, de unde știi?!

–          Am citit pe o stâncă niște nume. Era ăsta. Eva. Fatou… În plus, sunteți puțini pe aici. Nu e ca și cum te-ar chema Jose în America Latină.

–          Da (râde).

 

Mă mir, încercând să înțeleg de ce se grăbește să-mi spună numele ei. O fi vreo reflexie locală… lipsită de subînțelesuri. Poate e doar drăguță… Îmi pare ușor băută. Poate a fumat marijuana…

–          Vrei să intri?

 

Accept aproape timid (ha) și intru. Izbește un salon superb, cu draperii pline de flori, combinații de verde șters, maro șters, roșu închis, pictate pe un fond alb ușor murdar. Draperiile sunt trase, se vede imensitatea de apă. Ceața s-a disipat. Miroase ușor a flori de câmp și ceai.

–          Un ceai? Cafea? Mai am gin și bere. Am și tonic…

Ia un loc.

Mă așez pe un fotoliu albastru.

–          Earl Grey cu un pic de lapte.

–          Nu am lapte.

–          Atunci, pune puțin gin…

Zâmbește.

–          Ha, încerc și eu combinația asta!

–          Eh, în țara mea, când eram mici, puneam esență parfumată de rom, din cel pentru prăjituri, în ceai. Avea un gust bun…

–          Țara ta? Nu aș putea spune de unde ești…

–          Da, dar nu am să spun care e țara mea.

–          De ce?

–          Nu pot să spun nici de ce, aș spune țara…

Mai zilele trecute, un băiețel englez m-a întrebat cum mă cheamă. I-am zis. Apoi, el mi-a zis: you talk funny! Din cauza accentului… “Știu”, i-am răspuns, “și tu”. “Da, dar eu am doar șase ani!”.

Zâmbește.

Un ciobănesc german iese ușor dintr-o cameră și se trântește pe podea. Are urechi cu vârfuri ascuțite, ca de linx. În rest, e ciobănesc german pe de-a întregul. Mereu am avut o teamă ciudată de câini. Mă neliniștește. Îl fixez, încercând să-i transmit teama mea, să-l fac să înțeleagă. Ca și cum a primit mesajul, ridică un pic capul de pe podea. Apoi, îi dă drumul la loc. Capul atinge îndărăt podeaua cu un poc simpatic. Nu îmi mai e frică, e îmblânzit și prostănac. Îmi devine drag…

Totul e foarte intim. De obicei, doresc să văd cum se termină și înghesui totul într-o grabă, dar nu de data asta. Timpul se scurge ca un elefant uriaș, care nu poate părăsi încăperea pe ușă. E aici și va rămâne aici. Dacă nu, în cele din urmă, prea dornic de libertate și sătul de bine, va pleca cu tot cu casă.

–          Ai un nume franțuzesc…

–          Oui, sunt franțuzoaică.

Toarnă ceai și gin în ceștile albe.

–          Știi de ce ești aici? Pentru că nu-mi plac oamenii care-și petrec tot timpul cu alți oameni. Cu cât își petrec timp mai mult cu alți oameni, cu atât îmi plac mai puțin. Tu pare să-ți petreci timpul singur. Te-am urmărit și acum, nu te părăsești nici măcar o clipă.

–          Nu sună bine…  (Cam brusc, mă gândesc. Totul e brusc. Abordarea, intratul în casă, afirmația asta. Ne îndreptăm către o intimitate rapidă).

Și totuși, m-ai invitat aici.

Face o pauză. Mai toarnă gin. “Te-am invitat…”, răspunde.

–          Și suntem aproape intimi.

–          Suntem?

 

Își dă șalul jos de la gât. Are ochii aproape incolor de căprui, aurii spre ștergere. Pielea deschisă la culoare. Degete lungi și îngrijite. Câțiva pistrui i-au încolțit pe nas. Arată ușor nefiresc. Brunetă. Pistruiată.

Totul e prea brusc. Vorbim forțat, ca și cum vrem să ne ducem la început și să reluăm totul cu știrbă timiditate și ușor incomfort, așa cum se întâmplă primele întâlniri. Simt o încărcătură erotică, îmi e teamă și sunt excitat.

Suntem aici, mă gândesc, în cele din urmă, suma tuturor punctelor parcurse, ca și cum am trăit pentru a fi aici exclusiv, în acest moment. Atâtea lucruri strânse pentru un străin, fondul nostru intim străin, în atâția ani. Totuși, chiar și pentru un străin (definiția nesemnificativului) să trăiești, într-un anume moment, tot e ceva, nu ai trăit degeaba. Precum bețele de pe plajă, am fost aduși aici de curenți. Noi nu am avut sens, dar curenții au avut. Nu mai contează ce iluzii personale ne înconjoară, suntem dezbrăcați de ele și totuși le purtăm.

–          Cum de ți-ai scris numele pe stâncă?

–          Ah, e o poveste veeeche, veeeche… Eram foarte tânără.

Cum te cheamă? Nu știu cum să-ți zic…

–          Alege tu un nume. Așa mă cheamă.

–          Ești italian?

–          Nu sunt nimic exact, locul nașterii mele e irelevant până și pentru mine. Nu sunt nici mândru, nici nemândru că vin de unde vin. Mă reprezintă tot atât cât nu mă reprezintă. Am rupt sforile.

–          Știi, te-am mai văzut și la hotel. De mai multe ori. Am întrebat cum te cheamă. Știu cum te cheamă. Dar nu am să îți spun pe nume. Dacă tu nu vrei să-mi spui numele tău, nici eu nu am să-ți spun pe nume.

Toarnă gin. Fără ceai. Îmi toarnă și mie. Începe să ruleze marijuana. E o infuzie masivă de fumători de marijuana în lumea asta. Perfuzie, chiar. Degetele fine și pricepute săvârșesc rulajul în 30 de secunde. Plouă. S-a lăsat răcoare. Mă roagă să aprind focul în șemineu. E deja pregătit, sunt câteva bețisoare și ziare puse împreună într-o grămăjoară. Dau să mă ridic să iau un chibrit de deasupra, de pe un raft, și mă izbesc cu creștetul în rama de marmură, de sus, a șemineului. Doare, dar ascund. Nu a văzut, era concentrată la joint.

Mă pun înapoi pe scaun înainte să pic în fund. Își aprinde jointul proaspăt rulat. Ține fumul în piept pentru mai mult timp și apoi îl lasă ușor să iasă.  Îmi întinde și mie. De obicei, refuz. Nu și de data asta. Sorbim din gin. Îmi pune degetele pe mână. Îmi zâmbește. Of, deja am ajuns aici! Mă uit în ochii ei. Se uită obraznic în ai mei. Zâmbește iar. Două zâmbete scurte, identice. Trei… Zâmbetul rămâne pe față. O șuviță de păr îi vine incontrolabil pe obrazul drept. E frumoasă. Prea frumoasă. Focul a început să trosnească. Ploaia s-a întețit. Respirațiile, și ele. Îmi vine să o mușc de gât. Dar o face ea. Mă mușcă de gât. Ușor. Mâna de pe brațul meu intră pe sub mânecă. E rece. Cealaltă mână urcă după ceafă. Mă sărută ușor. Un fluture fierbinte mi-a atins gura. Un fluture roșu. Nu fac niciun gest. Mă simt ca un balon într-un magazin de cuie. Sau, cum zic ei, ca un elefant într-un magazin de porțelanuri. Și dacă reacționez, și dacă nu, ea tot își va atinge scopul. Dar nu vreau să se oprească. Mâinile îi coboară pe pieptul meu și se opresc la curea. Mai jos, la nasturii jeanșilor. Mi-i desface îndemânatec. Îmi dă drumul din sărut și își coboară capul. Ajunge acolo…  Valurile dau cu putere în piatră. Plouă. Focul apropie. Țigara aproape să se prăpădească în scrumieră. Îi bag mâna în păr, primul meu gest. De fapt, mi-am dorit să-mi bag mâna în părul ei încă de când am zărit-o în ceață. Dintr-o gamă de iluzii, una se întâmplă. Îmi vine să-mi vomit pe sex, sunt sătul de sexualitate, de endosmoza asta bărbat-femeie. De erotism și de cuvinte, și de apropieri, și de distanțe. Doar ideea de sărat a valurilor care dau ca boii în talpa casei ei mai salvează starea de greață. Migdale amare ies din mine. Totul se termină. Am retrăit o nouă ejaculare fără finalitate. Sex de doi lei.

Eva a adormit pe fotoliu, pe mine, chircită în mine, pe mine, sub mine. Vântul bate puternic, mătură apa. Au un război personal. Urlă o înfruntate cu carne de metal și sânge de teamă. Totul împrejur urlă. A început o furtună care amestecă cerul, pământul și lichidul. Cine e femeia asta care tocmai m-a înghițit? De ce nu am refuzat? De ce aș fi refuzat? E cald și e bine, nu aș vrea să se sfârșească niciodată, clișeul de aur al rămânerii în absurd. Dar nu văd cum ar rămâne așa. Nu avem cum. Voi dispărea imediat de unde am venit. Femeia asta miroase frumos. Nu ca ultima, căreia somnul îi miroasea a arsenic. Mințea. Mi-am amintit de amicul meu cel vechi, cu vorbe de duh triviale, oribile. Zicea el: femeile, dacă nu mint, mor la optișpe ani. Oribil amic. Iar bărbații sunt niște mitocani. Bărbații ar muri încă de la împerecherea părinților. Femeia asta miroase a violet. Nu am apucat să fim caraghioși unul pentru altul și să mirosim a usturoi. Dacă ar rămâne atât, dacă aș pleca, ar fi mai rotund, mai armonios decât dacă aș rămâne să aflu că mâine îi vine soțul, de exemplu. Deschide ochii. Și-i ridică spre ochii mei. Se ridică. Mă ia de mână și mă duce către masă. Se așază cu fundul pe ea. Începem să ne descheiem unul altuia hainele. O penetrez. Mă strânge de carne. De burtă. De piept. De carnea de pe umeri. Mă mușcă de buză. Miroase a limpede. A nimic. Are sânii rotunzi și plini. Miroase a flori, a mure, a răbarbură, a violet, a valuri, a vânt, a casă singuratică pe plajă, a femeie, a bărbat, a pribegie, a păsări ude, a foc în șemineu, a furtună, a cer, a Sonată. Ne folosim în mod egal și din motive diferite.

 

Doarme. Mă gândesc: din o mie de iluzii am ales una și am numit-o realitate. Celelelalte posibile realități părăsesc încăperea mea printr-o ușă mărginașă, mânate de o mișcare haotică numită trivial “destin”.  Abia acum, chiar acum, sunt pentru prima dată cu adevărat în încăpere. Plus de asta, tocmai mi-am realizat trivialismul stupid.

 

 

Mă ridic, mă îmbrac în liniște și ies binișor din casă…

Se lasă întunericul.  Merg pe o stradă îngustă. Trandafiri galbeni se înalță pe peretele unei case. Puțin mai înapoi am speriat un bursuc. A zbughit-o în întuneric. E răcoare afară și miroase  frumos. În case, oamenii se liniștesc înainte de somn. Îi simt cumva cum încep să respire regulat. Nu li se vede fața. Satul se liniștește sub o treime de lună. Casele își păstrează dinstanța, le simt  cum mă privesc împietrite. Just-a-Cottage. Jasmine Cottage. Parish Hall.  18-82. Orchard Brae. Anul în care a fost construită aceasta, cea de pe dreapta, de lângă poștă. Oare ce făceam eu la 1882? Oceanul a dispărut după o casă. Apoi, după un copac cu floarea proaspăt pierdută. Luna a înflorit iar dintre nori. Dispăruse după ei, dar i-a îndepărtat ușor cu mâna ei rece. Este probabil unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut. Dar pe atât de mult plouă, cerul și pământul profanându-se unul pe altul. E aproape 22:oo și încă e ziuă. Era lună și mai devreme, pe la prânz, deci nu luna aduce noaptea, cum ar putea crede un copil… Nici noaptea nu aduce luna, luna e o entitate independentă, cocoțată pe cer în treaba ei. Trandafirii îmi adună ochii din toate părțile și mi-i orânduiesc înapoi în câte doi. Îi privesc cu blândețe. Prea frumos își spune pământul singur povestea… Jasmine Cottage!

Am ajuns. Toată lumea merge pe o singură roată, o singură roată. Iar florile, blândele, înfloresc oriunde. Soarele de mâine plutește în mirosul din noaptea asta.

 

Posted In:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s