Imigrantul Zero

O floare rea creste dintre umeri si are idei nebunesti, vrea sa se retraga din lume, unde se simte ingropata de vie in craniu intr’o debandada de absurditati… si imi amintesc de femeia din Tibet asteptand N Train in Queens, NY, zambind continuu, dandu’mi invataturi intr’o engleza cu accent de Nepal (!), mi’l maginez pe Dalai Lama in fata mea si tin mortis sa’i spun ca intelepciunile lui sunt adormitoare si nu raspund niciunei probleme, sunt ca niste fluturi de satin infipti in paginile unei carti nescrise inca.  „Care e rezolvarea suprapopularii, Dalai, eugenia? Nu, mai bine, zic, convingem oamenii de o vinovatie fara resurectie si ii facem sa se sinucida, pentru a nu ne simti vreodata vinovati de ceva? „

Cu o religiozitate neasteptata, inclin capul si mi se face dor de oglinda.

Dalai Lama se uita la mine dintr’o fotografie, ranjeste din planetariumul de stele moarte prinse in afise pe perete, staruri mai mult sau mai putin conventionale, fiindca am senzatia ca pana si Dalai merita un Oscar, un Nobel, un Herder, un Pullitzer, aplauze si prosternari, o papusa mare intonand nu aceleasi cuvinte, ci acelasi spectru fara rost, o gargara intr’o limba necunoscuta, fluturand o pace irealizabila.  Intr’un anume fel, strain de simtamintele lui, ma uit la o stand up comedy in care nimeni nu stie de ce simte atata fericire.  Si totusi, in tumultul nesfarsit al vietii, pasind pe sub cerul unui Dumnezeu etern amuzat, pus pe sotii creationiste, il inteleg.

Prin oglinda trece un preot catolic si turuie despre vina, vina si iar vina, un Inchizitor literar imi zace in biblioteca,  musulmanii tocmai si’au facut armata in Siria si taie capetele cu ceva cutit, motocicletele uruie afara, hota face un zgomot innebunitor, in camera e o debandada ordonata, fiecare vinde ceva, aspira la ceva, e dezamagit de ceva, acelasi personaj si totusi altul intr’o cautare de sine de Bazar, obiecte moarte si trezite temporar la viata de interesul unuia sau altuia, revandute iar si iar, si iar, si iar… o snoava perpetua despre sens, semnificatie.

Revin la frumoasa mea femeie si intind mana, se ridica si iese iar, simt pericolul unei scindari a personalitatii, simt ca sunt in delir, desi ea e aici, exista, o spun cu mana pe inima. Numai ca realitatea a devenit un vis, adorm cu tampla pe o cutie de plastic in care sunt impaturiti chiloti… visand ca facem dragoste.

Cineva suna la usa, deschid, e un nene care, de niciunde, fara a fi chemat, vrea sa zugraveasca in casa, nici nu poti crede asa ceva, il privesc uimit si el ma priveste asteptand, eu il privesc, el ma priveste, apoi, neincrezator, ii spun ca nu am nevoie sa zugravesc, chiar daca studioul e in reala nevoie de reparatii, iar el refuza sa plece si ma astept ca va pune piciorul sa nu inchid usa, apoi ma gandesc ca ar fi interesant de ridicol eu sa imping sa inchid, el sa impinga sa intre si unul dintre noi se va prabusi invins, iar celalalt va triumfa victorios dupa aceasta mica batalie si isi va chema fratii, nepotii, rudele, pentru a se razbuna, apoi celalalt va recurge si el la cunostinte si neamuri, apoi iar si in cele din urma vom sfarsi intr’un razboi amuzant. Iau decizia sa il conving ca nu e cazul, as fi avut nevoie de „a prior notice”, el insa nu intelege, suntem doi imigranti incercand sa ne facem intelesi unul celuilalt si totul se sprijina pe neobisnuitul situatiei, tu nu poti refuza sa iti fie reparata gratis casa, iar el nu poate accepta sa nu fie primit in casa fara invitatie. Epuizati de infruntare, pana la urma, promite sa vina in alta zi, are cheie si nu e nevoie ca eu sa fiu in propria mea casa. Nesigur, ma gandesc daca sa sun la politie sau sa’mi rog  proprietarul cipriot sa imi trimita, gratis, un toaster si un cuptor cu microunde. ..

In baia de la mansarda, nu stiu cum, aud un ragait si am senzatia, pentru o clipa, ca m’au invadat imigrantii, fratii mei de suferinta jubiland fantomatic pe la toate colturile… Iar eu incerc sa le spun sa plecam cu totii acasa. Mergem, ne facem noi o tara, amarati exogami ce suntem, golemuri framantate de un freamat nestiut, inexplicabil? Nu mergem… Nu mergem… Nu mergem…

„Dumnezeu nu exista pentru ca oamenii fac biserici”, suiera un baietandru… pe Facebook!

Adorm epuizat de atatea fragmente ale lumii cate imi intra in ochi prin geamul crapat atat de putin si ma sperii la ideea ca, daca l’as lasa complet deschis, stoluri intregi, agresive, de vulturi ar patrunde in micutul apartament pentru a ma devora cu tot cu oglinda, furandu’mi pentru totdeauna introspectia care ma face om.

Posted In:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s