Conversatie cu o samurai

– Scrisul tau este un cadou pe care cei mai multi, dupa ce inchid in urma ta, il arunca in cosul de gunoi.

– Faci dragoste ca o stanca in calea raului iute. Ai din raceala femeilor prea profunde ca sa fie obiective si a caror analiza chirurgical de asentimentala nu poate fi decat pragmatismul pusului rozei in vasul ei. Ai cruzimea unui samurai.

– Ar trebui sa incetezi sa mai scrii. Scrii pe peretii lumii cu cerneala de culoarea paginii. Canti surzilor intorsi cu fata la propria lor treaba. Inceteaza.

– De ce nu e bun un mesaj necitit? Ii poti cere creionului bont sa nu mai fie creion bont?

– E o prostie. Inutilul e.

– E la fel de inutil si ce spui tu, sunt un surd intors cu fata la treaba mea.

– Treaba ta care e, sa rumegi gandurile pe care altii le incuie in spatele existentei ca sa poata trai mai usor? Ce esti tu, un cautator in gunoiul din groapa firii? Umbli prin cosmarurile noastre in cautarea unei flori ca expresie a sperantei? E mult intuneric, ce cauti in intunericul nostru, de ce ne faci cadou, prin scris, impresii din propria noastra bezna?!

– Nu fac asta.

– Nu faci ce crezi tu. Faci ce cred eu. Tu umbli in noaptea mintii mele, nu eu in a ta. Desi eu voi ramane posteritatii doar datorita tie, ca personaj al Cartii tale. Si ar trebui sa iti fiu recunoscatoare.

– Sunt incarcat cu revelatii, in bezna sunt comori. Lumini. Un anticariat de sensuri. Nu exista aparente. Nu exista fals. Panicile, temerile dau petreceri aici, mansarda asta e proprietatea lor, se simt in siguranta, devin opusul lor departe de lumina ignorantei tale.

– Ce sunt pentru tine cuvintele?

– Ceva ce folosim ca sa aducem ochiului, organul intelegerii noastre profunde, ceea ce el nu poate vedea in mod direct. Cronici ale partii nevazute ale marului lui Leibnitz. Ceva ce exista ca sa nu uitam. Ca sa nu uitam ca sa stim ce e evitabil sau nu fara sa mai fie nevoie sa retraim, odata traite de altii. Sa traim doar inainte. Cuvintele mai sunt si slugile florilor si copacilor, in poezie. Si stapanul lor atunci cand sufera metamorfoze.  Sunt muzica ochilor. Cele care tradeaza relatiile abstracte nepermise, cele care ucid tainele oribile.

– De ce traiesti?

– Nu stiu. Ti-as spune ca degeaba. Mereu am avut atasat un sentiment al futilului. Dar pot sa iti indrug rosturile altora ca si cum ar fi ale mele. Ma doare ingrozitor tot trupul. Imi e teama sa nu ajung sa imi doresc sa ma debarasez de el. Incerc sa ma indragostesc de propria mea durere. Sa mi-o fac amanta. Cert e ca nu ma paraseste si nu ma tradeaza, e perfecta sa-mi fie femeie. E de cursa lunga. Traiesc pentru durerea mea. Si cuvintele imi umplu timpul. Ca niste prieteni. Semantica imi da putin rost, ma edifica. Dar tu de unde stii ce intrebari sa imi pui?

– Doar incerc sa iti asez roza in vas. Sa te pot privi in pozitia in care imi place mie. Vreau sa distrug artistul din tine, sa iti distrug cliseul fara sa te ranesc.

– Sper sa vad pe figura ta, samuraiule, o lacrima scurgandu-se la apogeul mandriei tale, cand te sinucizi ca act de loialitate. Rusinea ta… un act uman. Nu imi e teama de nimic. Tie iti e. Tie iti e teama de sentimente, o statuie inzestrata doar cu teama de rusine. O ridicola piatra pusa in calea propriei iubiri. Propriei inimi.

– Nu ti-ar placea sa fii un armonios aranjament floral dintr-o singura floare (!), alaturi, pe masa mea, de o splendida ceasca de ceai, in care sa privesti de la inaltimea propriului spin?

– Spinul este adevarata mea floare.

– Mai, tu traiesti prin lucrurile pe care ceilalti le evita, propriul intuneric, durere si spini, si o colectie de lucruri inestetice, nedorite? Ce fel de om esti?

– Singur.

 

Posted In:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s